divendres, 15 de gener del 2010

LA PRINCESA SÀVIA


Les pintures de Santa Caterina de la Seu d´Urgell. Són un exemple tardà però extraordinari de pintura romànica catalana. Concebudes com a part de la decoració d´una de les capelles de la catedral de la Seu d´Urgell i van ser redescobertes a principis del segle XX, i posteriorment arrencades i venudes en tres parts independents al mercat internacional d´antiguitats.



Les pintures són una mostra de les trasformacions que es produeixen a la pintura romànica catalana a mitjan segle XIII, quan reb la influència del gòtic lineal francès. El conjunt té relació amb el bisbe Ponç de Vilamur, destacat combatent de l´heretgia càtara a la diòcesi d´Urgell. El protagonisme de Santa Caterina en les pintures té relació amb aquest fet, ja que la santa era model de la predicació antiherètica i patrona de l´ordre dominic, nascut per lluitar contra el catarisme.
Les pintures van ser arrencades amb la tècnica coneguda com a strappo, utilitzada durant els anys 20 i 30 del segle XX per arrencar sistemàticament els grans conjunts de pintura romànica de Catalunya.



www.mnac.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada