dilluns, 11 de maig del 2009

FARMÀCIES MODERNISTES A L´EIXAMPLE

Vitrall. Farmàcia Bolós

EL MODERNISME va nèixer l´any 1893. A Londres apareix la revista The Studio, que difondrà les idees angleses sobre l´art en decoració interior, a Brusel.les, l´arquitecte Víctor Horta construeix la casa Tassel, primera residència particular concebuda com una obra d´art total en un estil tècnic i plàstic radicalment nou.
El Modernisme mira cap al passat. Sent nostàlgia de la natura i d´un món pre-industrial. També està en harmonia amb el medievalisme d´una certa sensibilitat estètica associada a les revindicacions nacionals de fi de segle. És un moviment d´avantguarda que sap jugar amb els materials tradicionals per adaptar-los a la seva inspiració. Alhora, el Modernisme s´enriqueix amb nous materials: ceràmiques policromades, ferro forjat, acer a la vista, vitralls pintats amb arabescos. Una altra font d´inspiració i d´innovació és l´exotisme. Aquests nou estil es va escampar arreu del món i va esdevenir el primer moviment veritablement internacional d´arquitectura i d´art decoratiu del segle XX.
La característica més important del Modernisme és la seva capacitat d´envair-ho tot, la seva tendència a manifestar-se amb totes les formes possibles: pintura, escultura, dibuixos, i tot allò que és l´entorn de la vida quotidiana: cadires, lampares, poms de porta, paviments, vidrieres, mobles ...
BARCELONA, la modernista va arribar a la segona meitat del segle XIX tancada entre les seves muralles, amb una necessitat urgent d´expansió. Al voltant de les defenses s´estenien amb els espais buits on es va anar formant la nova ciutat. La nova Barcelona comença a sorgir amb la creació d´una nova zona residencial burgesa al voltant del Passeig de Gràcia actual. L´aparició del Modernisme coincideix amb l´etapa de transformació i consolidació de l´esmentada zona. El Modernisme no solament es manifesta creant cases noves, sinò transformant, millorant i embellint els edificis que ja existient així com creant locals comercials de molta qualitat en les plantes baixes d´aquestes cases. Dels establiments decorats amb l´estil modernista les farmàcies són les que han arribat fins ara en major nombre i bon estat.
Nom d´algunes de les farmàcies:

-Farmàcia Bolòs
-Farmàcia M.M.Sanchís.
-Farmàcia Junceda.
-Farmàcia Ferrer Argelagnet.
-Farmàcia Vilardell


Interior Farmàcia M.M. Sanchís

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada